نحوه استفاده و نگه داری ظروف استیل
نحوه استفاده و نگه داری ظروف استیل
چگونه ظروف استیل خود را بشوییم؟ نکات نگهداری از قابلمه استیل چیست؟ اگر سرویس قابلمه استیل دارید، این مقاله ترانه هوم را برای نگهداری اصولی آن حتما بخوانید.
ظروف استیل ازجمله ظروف آشپزی پرکاربرد و همهکاره شناخته میشوند که اگر اصولی از آنها نگهداری شود، تا سالهای سال میتوان از آنها استفاده کرد. ضمن اینکه طرز استفاده از ظروف استیل کمی متفاوتتر از سایر ظروف موجود در آشپزخانه است. ازآنجاییکه این ظروف از دیرباز موردتوجه بانوان خوشسلیقه بوده است، در این مقاله از سایت ترانه هوم سعی کردهایم نکات نگهداری از قابلمه استیل و سایر ظروف استیل را بررسی کنیم.
نحوه استفاده از قابلمه استیل برای اولین بار
نکته مهمی که باید برای اولین استفاده از قابلمه استیل دانست این است که برای حفظ و ماندگاری جلای ظروف استیل بهتر است پس از خارجسازی آنها از جعبه، آنها را درون محلول آب گرم، صابون و سرکه سفید قرار داد تا روغنها و مواد باقیمانده از فرایند تولید ظروف کاملاً حذف شوند. برای آموزش صحیح نحوه استفاده از قابلمه استیل برای اولین بار ادامه این بخش را بادقت مطالعه کنید.
شستشو با آب ولرم
نخستین اقدام پس از خارجسازی ظروف استیل از کارتن این است که آنها را با آب ولرم آبکشی کنید. پس از آبکشی آن را خشک کرده و محلول را آماده کنید.
ساخت محلول
بهاندازه دو قاشق غذاخوری صابون رنده کرده و آنها با آب جوش ترکیب کنید. پس از ولرمشدن محلول به آن ۱/۴ پیمانه سرکه سفید اضافه کنید. پس از ترکیبشدن مواد، مقداری از این محلول را روی ظرف استیل اسپری کنید.
استفاده از اسکاچ نرم
اکنون به کمک یک اسکاچ نرم تمام سطوح را با محلول آب و سرکه ماساژ داده و برای ۵ دقیقه صبر کنید. سپس قابلمه استیل را آبکشی کنید. این کار میتواند موجب افزایش طولعمر و جلای بیشتر ظروف استیل شود.
قابلمه استیل برای پخت چه غذاهایی مناسب است؟
بهطورکلی ظروف استیل شباهت زیادی به ظروف آلومینیومی دارند، ازاینروی میتوان گفت که آنها دارای توزیع حرارت یکنواختی هستند. پس بهتر است برای استفاده از این ظروف از حرارت بالا استفاده نشود، ضمن اینکه از سرخکردن موادغذایی درون قابلمهها و یا ماهیتابههای استیل جدا خودداری شود. چراکه شوکهای حرارتی مداوم میتواند موجب تاب برداشتن این دسته از ظروف شود.
بهطورکلی از ظروف استیل در جهت پخت انواع سس، چاشنیها، پختن سبزیجات باحرارت کم، پخت پاستا و… استفاده میشود. معمولاً قابلمههای استیل به علت توزیع حرارت یکسان، گزینه مناسبی برای پخت انواع خورشتها هستند. در پایان این نکته را نباید فراموش کرد که حرارتدهی یکنواخت این ظروف میتواند زمینه پخت یک برنج خوب را ایجاد کند. در یک نگاه کلی میتوان گفت قابلمههای استیل گزینه مناسبی برای پخت انواع غذاها هستند، اما بهتر است هیچ مادهای درون ظروف استیل سرخ نشود.
شیوه درست شستن ظروف استیل
جالب است بدانید که شستن ظروف استیل نیاز به اعمال فشار زیادی ندارد، بلکه برای شستشوی این ظروف، پیروی از چند نکات کفایت میکند، البته مشروط بر اینکه در کف و دیوارههای ان آثاری از سوختگی وجود نداشته باشد. برای آموزش شیوه شستن ظروف استیل این بخش را مطالعه کنید.
بررسی نام برند سازنده
نکتهای که شاید اغلب ما آن را در هنگام شستشوی ظروف نادیده میگیریم، برند تولیدکننده ظروف است. چراکه هر ظرف وابسته به نوع ساخت یا برند تولیدکننده آن میتواند نحوه شستشوی متفاوتی داشته باشد. برای مثال در برخی از برندهای ظروف استیل، امکان قرار دهی این محصولات درون ماشین ظرفشویی وجود ندارد. ازاینروی بررسی برند و تحقیق در مورد آن میتواند تأثیر بیشتری در جهت شستشوی اصولی قابلمهها داشته باشد.
دنبال کردن خطوط
ظروف استیل دارای خطوط مشخص و منظمی هستند، ازاینروی یافتن آنها میتواند در یک شستشوی مؤثر نقش بزرگی را ایفا کند، زیرا شستشوی قابلمههای استیل بهتر است در جهت خطوط آن باشد. همچنین شستشو در جهت خطوط ظروف از ایجاد خطخوردگیهای اضافی در کف قابلمه جلوگیری میکند.
استفاده از آب ولرم
اگر در قسمت کف قابلمه استیل آثار سوختگی مشاهده میکنید، بهتر است اجازه دهید مقداری از دمای ظرف کاسته شود. پس از خنکشدن کامل ظرف، مقداری آب به آن اضافه کنید و اجازه دهید مدتی آب درون ظرف باقی بماند تا ذرات ناشی از سوختگی غذا از سطح قابلمه جدا شوند. اگر بازهم اضافهکردن آب نیاز است، بهتر است آب موجود در قابلمه استیل را خارج کرده و مجدداً به آن آب استفاده کنید.
استفاده از بخار
در برخی مواقع استفاده از بخار غیرمستقیم میتواند موجب ضدعفونیشدن ظروف شود. ازاینروی میتوان به کمک بخارشوی علاوهبر جداسازی مواد غذایی چسبیده به کف قابلمه آنها را تا حد قابلتوجهی ضدعفونی کرد.
محلول سرکه
قدرت جادویی سرکه را فراموش نکنید. سرکه یک محلول عالی برای ازبینبردن چربیهای ظروف استیل است. ازاینروی میتوان از محلول سرکه در جهت کاهش آلودگیهای کف و دیوارههای قابلمه استیل استفاده کرد. قابلمههای استیل به کمک محلول سرکه کاملاً جلای ازدسترفته خود را به دست میآورند.
جوش شیرین
خمیر جوششیرین نیز از دیگر شویندههای قوی در جهت ازبینبردن آثار و لکههای ناشی از سوختگی شناخته میشود. برای ساخت خمیر جوششیرین دو قاشق غذاخوری جوششیرین و یک قاشق غذاخوری آب ولرم را باهم ترکیب کنید، پس از ساخت خمیر آن را روی لکههای ناشی از سوختگی قرار دهید. پس از ۲۰ دقیقه قابلمه یا ماهیتابه استیل را با مایع ظرفشویی و اسکاچ نرم بشویید.
آرد
در آخرین مرحله بهمنظور جلای بیشتر میتوان از آرد استفاده کرد. به این صورت که مقداری آرد را روی ظرف خشک استیل بپاشید و کمی صبر کنید. پس از ۱۰ دقیقه میتوانید ظرف را بشویید.
خشک کردن ظرف استیل
ماندن جای لک آب از دیگر موضوعات پر چالش درزمینهٔ شستشوی ظروف استیل است، ازاینروی بهتر است پس از اتمام تمامی مراحل فوق، این ظروف با یک دستمال تمیز و نخی کاملاً خشک شوند. برای خشککردن ظروف استیل نیاز به اعمال فشار زیاد نیست، بلکه این مرحله باید با نهایت آرامش و صبر انجام شود. درنهایت این نکته را فراموش نکنید که برای خشککردن این ظروف بههیچعنوان نباید از دستمالکاغذی استفاده شود.
برای شستشوی بهتر این نوع از ظروف، روشهای مختلف شیمیایی و غیرشیمیایی دیگری نیز وجود دارد که ازجمله مهمترین آنها میتوان به استفاده از محلول سرکه و روغنزیتون، روغن بچه و مایع ظرفشویی، شوینده مبل و… اشاره کرد؛ اما باوجود تمام محلولهای اشارهشده پیروی از مراحل فوق علاوه افزایش جلای قابلمه میتواند موجب افزایش طول عمر آنها نیز شود.
آیا قابلمه استیل را میتوان در ماشین ظرفشویی شست؟
بله؛ اغلب ظروف استیل را میتوان در ماشین ظرفشویی شست. چراکه قابلمهها و ماهیتابههای استیل برخلاف ظروف تفلون تحتتأثیر آب گرم و مواد شیمیایی قرار نمیگیرند؛ اما این نکته را نباید فراموش کرد شستشوی دستی ظروف استیل میتواند موجب افزایش طول عمر آنها شود.
نحوه نگهداری از ظروف استیل
آنچه باید در خصوص نحوه نگهداری از ظرف استیل بهمنظور افزایش طول عمر آن دانست، این است که حتیالامکان برای شستشوی آنها از سیمهای ظرفشویی بسیار خشک و سفت استفاده نشود. همچنین از اضافهکردن وایتکس به محلول شستشوی ظروف استیل باید پرهیز شود، زیرا محلول وایتکس به علت ترکیبات شیمیایی خود میتواند موجب سیاهشدن یا کدرشدن ظروف شود؛ اما نکات نگهداری از آنها تنها به موارد فوق محدود نمیشوند، بلکه از دیگر نکات مهم در خصوص نگهداری از ظروف استیل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
-
عدم برشزدن سبزیجات درون ظروف استیل
-
استفاده از قاشقهای چوبی و پلاستیکی برای هم زدن مواد در ظروف استیل
-
شستن ظروف استیل بهصورت دستی بهمنظور افزایش طول عمر
-
عدم غوطهورسازی ظروف استیل درون آب گرم یا آب خیلی سرد
-
خنکشدن کامل ظروف استیل برای شستشو
-
استفاده از جوششیرین بهمنظور افزایش جلای بدنه ظروف استیل بهجای استفاده از محلولهای شیمیایی
-
اجتناب از ایجاد شوکهای دمایی
-
عدم گرمکردن ظروف استیل بدون روغن یا آب
-
استفاده از حرارت متوسط برای گرمکردن مواد غذایی